Град Смолян е общински и областен, административен и културно- просветен център на региона на Средните Родопи.

Община Смолян се състои от 86 населени места (1 град и 85 села), от които 23 кметства и 20 кметски наместничества. В нея се включва и част от националния курорт Пампорово с местността Райковски ливади.

   

Народно читалище „Кирил Маджаров” е едно от първите в Родопите.Създадено е през май 1866 година по инициатива на учителя Димитър Македонски. Това самородно културно-просветно явление е подкрепено от първенците и населението на Устово - Келеш Саващо, Киряк Белковски, Никола Келпетков, хаджи Христо Попгеоргиев и др.
   

През годините на прехода структурата на Министерството се променя многократно. Министерството се ръководи от министър с помощта на заместник-министри и главен секретар; помощен консултативен орган на Министъра е Колегиумът на министерството. През февруари 2005 г. МК бе преструктурирано в Министерство на културата и туризма.

С решение на Народното събрание от 16 август 2005 г. министерството отново е преструктурирано в Министерство на културата.

   

В сърцето на Родопите, на 198 км от София, на 87 км от Пловдив, на 35 км от Пампорово и на 45 км от Смолян, в очарователния град Девин, се намира SPA Hotel PERSENK. Девин е разположен на 710 метра надморска височина, сгушен във величествените и митични Родопи, сред прохладата на борови гори и чист планински въздух. Курортното градче съчетава разнообразен релеф, живописна природа, мек климат и наличието на няколко вида минерални извора.

За Вашата почивка или бизнес мероприятие петзвездният SPA Hotel PERSENK предлага уютна атмосфера и стил, изключително спокойствие, комфорт и възможност да се насладите на местни ястия и ароматни вина.