НАЦИОНАЛНО ТУРНЕ „НЕВЯСТАТА” 2017

· 20 февруари – град Пазарджик – ДКТ „Константин Величков”, 19,00 часа

Билети на касата на театъра – тел: 034/44 35 33

· 27 февруари – град Пловдив – Дом на Културата „Борис Христов”, 19,00 часа

Билети на касата пред Общината

· 16 март – град Кърджали – ДКТ „Димитър Димов”, 19,00 часа

· 6 април - град Балчик, 19,00 часа

· 7 април - град Добрич - Драматичен театър "Йордан Йовков", 19,00 часа

· 9 май - град Враца - Драматично-куклен театър, 19,00 часа

· 18 май - град София - Зала 1, Национален дворец на културата, 19,00 часа

· 22 май - град Козлодуй - Дом на енергетика, 18,30 часа

 

 

Най-новият проект на ФА „Родопа“ е музикално-танцовия спектакъл „Невястата“, който пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. "Невястата" е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл "Родопа".

 

Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата. Ролята на красивата девойка Елица се танцува от Теодора Георгиева, представител на най-младото попълнение в танцовата трупа на "Родопа". Станислав Кименов изпълнява ролята на Горан - изгората на Елица. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за "Невястата" от младия композитор Николай Балабанов.

 

Сюжетният конфликт на постановката се развива като контрапункт на родопския фолклор и ориенталски ритми. Ангел Ибров пресъздава образа на Али Ага. Градацията на либретото следва именно пътя на похитената от Агата Елица до зъберите и скалата над Смолян, наречена днес на Невястата.

 

Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Хореографи са Сийка Василева, Спас Стойнев и Стефка Барбудова,а композитор е Николай Балабанов.

 

Според оценките на публиката спектакълът носи магията на Родопите и е впечатляваща музикално-танцова интерпретация на емблематична за Смолян легенда.